Mar 29, 2009

Bihun sup

Buat tatapan ibunda ayahanda di kampung.:)

Alhamdulillah.
Menjadi
Dah rasa macam bihun sup mak, cuma daging kurang manis sikit.

Sewaktu membeli daging di Shabnam, aku tidak tau bahagian mana yang perlu dibeli. So aku beli rib bones campur daging ketul biasa.
Dalam hati aku dah rasa "Ish, awat rib bones ni kecik sangat..haluih jaa..lembu ni xcukup makan ka?"
Ku tanyakan pada mak tulang apa yang digunakan. Mak jawab tulang rangka! Aku yang nak specific lagi tanya "sternum ka,rib bones ka,vertebra ka?"..haha

Ku khabarkan pada mak, tulung rusuk ku itu haluih. Mak sambil gelak2 cakap, "Ntah2 sapi"

Well kalau seorang ibu tu,mulut memang masin..hehe

Ye,aku rebus2 tulang tu,tetiba bau 'semerbak'. Bile ku amati,rasa betul2 isi tulang itu...SAHIH.. KAMBING!!(sapi ngan kambing(lamb) lain ke sama?aku tidak tau..huh)

Adoilaa,sup kambing..geli aku...huhu..daging kambing tu dah masak,cuma xempuk betul.cepat2 aku keluarkan. So kemanisan sup aku hanya bergantung pada daging2 ketul yang xberapa itu.

Aku bukan xmakan lamb, tapi lamb buat sup??..sungguh tidak sesuaii!!

7 comments:

SCHAKEYRA said...

kak lang, bukan ker sapii tu spesis lembu...kambing tu spesis kambingla..n sheep n kambing is two different spesis tau hehehe~~

Rexraihan said...

hahah..
tau lamb tu sheep, tp kitorg panggil kambing jer..senang hidop

fiquer said...

cam sedap je bihun sup tu. tetiba rasa nak makan. huhuu..

klau kambing buat masak putih sedap la..(masak kurma)

SCHAKEYRA said...

heheheh~~ lupe lak..dye doc, lagi r master kekeke..tau tak org igt kambing ngan bebiri tu adik bradik, ley kain kacuk2....tapi salah la plak huhuhuhu~~

**saya tak makan kambing kalau tau itu kambing!!tatau, takperla hahahaha~~

Rexraihan said...

to fiquer: betul2,kambing masak kurma sedap..kambing masak sos bbq pun sedap gile..

to schakeyra:still xtau sapi tu macam mana..haha

your mom said...

Apa hal anak mak ni tak tau nak bezakan sapi @ kambing.Anyway ayah kata nampk sedap!!!!! Tu mula kenen mak suruh wat kat umah plak. tapi dah anak2 x de kat umah ni dah tak semangat pula nak buat..nanti bagitau ayah kita pospon bulan 6 nanti lah ...ha.ha.

Rexraihan said...

To mak:heheh..kempunan la ayah nak tggu bulan 6..hehe

My photo
Cita-cita asal nak jadi tukang jahit.
 

A Little World Of Mine Design by Insight © 2009