Jun 18, 2009

Post Exam.

Alhamdulillah, selesai sudah exam ku. Ini adalah exam paling dramatik sekali. Aku rasa macam aku dah tua 10 tahun disebabkan exam ni.huuhu. penat2. Dengan debaran demi debaran, dengan banyaknya info nak kena ingat, sampaikan one of my classmate siap cakap 'pasni nak quit medic,nak amik diploma pndidikan'. (well, 'nak quit medic' is a well-known verse during the exam, exam fever punya symptom..haha).

Penat.
Kadang2 trjaga malam2, the first thing that popped up into mind that time was 'the diagnosis is...'..Giler nerddd..
Beberapa malam termimpi2 exam.
Nak ngadu kat orang,semua pun nak exam..sian sorang2 bawak diri.(ayat minta simpati)

Kadang2 terfikir, macam mana la student2 boleh kawin waktu belajar dan beranak pinak. Aku rasa klu aku la, laki ke mana,anak ntah ke mana. ke lautttt mungkin..haha. Waktu exam diri sendiri pun terabai. Makan pakai capai yang mana sempat. (okies,bab kahwin waktu belajar kita buat entry lain.haha)

A few recap regarding the exam.

My First ever Long Case Exam.

Untuk long case ini, kami diberi masa 40 minit utk take history patient n perform physical exam.And after that 2 examiner akan masuk n kite kena present case n dia akan suruh lah kita buat apa2. Resah, bukan takat butterfly in the stomach. Gajah,badak semua ada.

Patient aku, middle aged women, presented with 4 months history of diarrhoea with background history of Graves disease. Sangat baik patient ini. During the 40 mins,aku borak2 dengan dia, cakap aku nervous semua n harap dia bantu.Dia banyak calmkan aku(confuse seketika,siapa doktor,siapa patient ni) And masa aku present dekat examiners, aku mispronounce ubat2 dia.aku trsasul ubat lain. N patient aku tiba2 sampuk masa aku present,cakap, 'she's doing well, just a mispronounciation'..haha.klakar la pulak sampai patient tolong. And then masa dah habis, patient tu tanya kat examiner tu, 'Is she doing right?' Examiner tu cakap,'yeah, she's doing fine'.haha..lpas tu, bila xaminer tu keluar, terus aku tarik nafas dalam2 n berpaling ke patient tu ,cakap "Can I hug you??"..trus jer aku peluk dia..haha..rasa lega sangat. Walaupun banyak jer info2 yang aku trtinggal masa history taking that aku tak rasa this was the best,tapi aku bersyukur sbab Allah made it easy for me. Alhamdulillah, aku kira patient yang aku dapat tidak secomplicated patient2 yang kawan2 irish aku dapat. I talked to Aoife right after the exam n her patient has everythinggg. name it. COPD,stroke, MI, CCF,colorectal cancer, shingles. and the presnting complain was ischemic limb. Wallaaa..sian betul. tapi tak pe Irish mmg pandai goreng.haha.

Therapeutic data interpretation.

satu jer perkataan untuk paper ini.

KEJAM

Bukan tahap susah dah ni,ni tahap kejam.
Soalan dah la berbunga2, banyak plak tu, pastu expect org jawab 5 case utk 1 hour.
Kejam. Aku rasa sangat teraniaya.(dramatik2,)
Xpa, Allah terima doa orang traniaya.

ENT and Opthal.

Opthal was fine. Aku dapat patient glaucoma. Aku nampak clearly optic disc dia cupping. Terima kasih ayah kerana kirimkan opthalmoscope nun jauh. Kalau tak, mungkin kakak xdapat pun nak practice dan mungkin juga xleh nak kenal the increase of cup to disc ratio in that patient.
Pastu sehari sebelum exam, aku berkampung di rumah Han. Memang study cam nak luruh rambut. Even masa aku bersiap2 pakai tudung semua, Han sempat lagi quizing aku, and thanks to her, I managed to smoothly answer the question. Examiner tu tanya "What medication do you like to give to the patient?".Pastu aku listkan semua, sebab aku igt semua..huhu..n the examiner tu terus sampuk "do you give them all???".haha,terus tersedar dia nak 2 jer,satu facilitate outflow of aqueous humor,satu lagi reduce secretion. alhamdulillah

tapi Ent, which was held in that evening, pada aku, aku xberapa smooth sgt. First, sebab aku xsuka ENT, second, I just dont like ENT..huhu..so banyak yang aku baca xberapa melekat.huhu.xapalah,bukan semua soalan examiner tu aku xleh jawab.


Professional Clinical Practice
Repro,paed,psych

Paper2 ini,aku cam main2.haha.xbaca sgt la.xsempat. tapi boleh la jawab


Hmm,panjang la plak entry.
Xpa2,qadha yg lepas2

Okies lagi sehari lebih nak balik malaysia. Nak berkemas2..
yosh!

6 comments:

`Ammar Muhd said...

quit medic n do engineering instead hahah

F a r i z z a i d I said...

waduh, susahnye
medic nih!

Rexraihan said...

LOL..engeneering xbestt.
medic xbest bila part exam jer,yang lain semua masyuk..haha

medic mmg susah.:).takpe,u'll survive

F a r i z z a i d I said...

hoho, thx!
bguslah ad pmberi smgt.

ceewah, pd hal
ib pn sy x msuk lg.
keh3

Lady Qay said...

wahhh..msih ingt ms xam mms final yr..gitu gaks..40mnit nak amik suma history antrop pt, diet history bla bla bla..dahla dpt cina tua yg takde gigi..nak ckp pun tak phm kata apa...sgt sadissss maaa...abis xam mmg rs mcm nak fail dah paper tuh sb examiner kata "kn bnyak praktis lgi ni"..wahh dlm hati adakah aku harus mgulang sem ini???huhuh...

lega dah lps suma tuh...

Rafi said...

quit medic and do photography! hahaha...

semoga pass exam dgn cemerlang and selamat kembali ke mesia!

Rafi
http://www.magicclickers.com

My photo
Cita-cita asal nak jadi tukang jahit.
 

A Little World Of Mine Design by Insight © 2009